Implantologie

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst en in het eigen bot vastgroeit. Implantaten zien er uit als een schroef of holle cilinder en vormen de basis waarop een kroon, brug of kunstgebit wordt vastgezet.
Een implantaat kan worden ingebracht om één, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Voorwaarde is dat uw kaakbot volgroeid is. Er moet voldoende gezond kaakbot zijn om de implantaten goed te kunnen verankeren. Ook het tandvlees moet gezond zijn. De tandarts-implantoloog beoordeelt aan de hand van een overzichtsfoto en/of 3D CT-scan of een implantaat bij u mogelijk is.

Klikgebit
Een klikgebit, ook wel klikprothese genoemd, is een volledige gebitsprothese die rust op implantaten en een veel betere oplossing dan een loszittend kunstgebit. Een klikgebit is een uitmuntend systeem waarbij de kronen of een volledige brug in de kaak worden geplaatst op en met behulp van tandimplantaten en drukknopen.Over het algemeen zijn er minstens twee implantaten nodig in zowel de bovenkaak als in de onderkaak om de brug op zijn plaats te houden.

Kroon- en brugwerk
Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen

voor tanden en kiezen.

Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

 

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over

een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd.

Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie

weer terug. Kroon, een kapje over een tand of kies

 

 

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies.

Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Brug, twee kronen die op de pijlers passen en een brugtussendeelWanneer kan een brug nodig zijn?

 

1. Om beter te kunnen kauwen.

2. Verbetering van het uiterlijk.

3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

 

Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.